antioksidansi iz citrusa

ANTIOKSIDANSI U DR.MED INTENSIVE LINIJI

Posted on Posted in Akademija, Dr. Rimpler

Antioksidansi su tvari ili nutrijenti u našoj hrani koji mogu spriječiti ili usporiti oksidativni stres i slobodne radikale u tijelu. Kada naše stanice koriste kisik, one proizvode slobodne radikale (nusproizvode) koji mogu uzrokovati štetu. Antioksidansi djeluju na slobodne radikale, čime sprječavaju i popravljaju štetu koju nanose slobodni radikali.

Današnji način života doprinosi povećanju oksidativnog stresa u našem organizmu, koji nastaje zbog velikih mentalnih opterećenja, nedovoljne količine sna, jednolične prehrane i uživanja prekomjernih količina alkohola, kave i cigareta.

Cilj antioksidansa je prevencija različitih bolesti, od srčanih oboljenja pa sve do liječenja različitih vrsta raka, te mogu poboljšati imunitet.

 

ANTIOKSIDANSI iz prirode

– Hesperdin, Glabridin, Rutin, Curcumin, Apigenin, Quercetin, Genistein, Resveratrol

 

Antioksidansi koji se koriste u Dr.MED INTENSIVE liniji su

RUTIN, HESPERIDIN i RESERVATROL.

Oni se ponekad nazivaju vitaminom P, mada striktno govoreći oni nisu vitamini.

Rutin je poznati antioksidans iz skupine flavonoida.

Njegovo ime potiče od imena biljke Ruta, koja takođe sadrži rutin.

Citrusni je flavonoidni glikozid nađen u heljdi, lišću i peteljakama rabarbara, plodovima Brazilskog drveta Dimorphandra mollis, plodovima i cvjetovima Pagoda Japanese drveta, citrusnom voću (naranča, grejpfrut, limun, limeta), bobicama kao što je dud, plodovima jasena i brusnicama.

Djeluje protuupalno, antimikrobno, promiče zdravu cirkulaciju, održava cjelovitost krvožilnog sustava, posebno vena, štiti stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala.

Hesperidin je biljka koja se klasificira kao “bioflavonoid”sa antioksidativnim svojstvima. Bioflavonoidi također pružaju boju, miris i aromu biljaka. Prvenstveno se nalazi u agrumima, te se koristi i kao lijek.
Hesperidin, sam ili u kombinaciji s drugim bioflavonoide iz citrusa najčešće se koristi za stanja krvnih žila, kao što su hemoroidi, proširene vene, i slaba cirkulacija (venski zastoj). Također se koristi za liječenje limfoedema, stanje uključuje zadržavanje tekućine koje može biti komplikacija od operacije raka dojke.

Uz spoj rutin, hesperidin je najaktivniji bioflavonoid u agrumima.

Jačanjem kapilara hesperidin može poboljšati izgled crnih krugova ispod očiju.
Osim toga, crvenilo kože, kojem može biti simptom rosacea ili preosjetljivost kože, može se smiriti hesperidinom.
Neke in vitro studije pokazuju da hesperidin može smanjiti pigmentaciju kože smanjenjem sinteze melanina.

antioksidansi iz grejpa   antioksidansi iz duda   antioksidansi iz brusnice

Resveratrol je dobro poznati spoj iz crnog vina i grožđa koji se povezuje s brojnim povoljnim učincima na zdravlje.

Resveratrol je phytoalexin, što znači da je zaštitni antibiotik koji se proizvodi kada je biljka pod stresom, ili zbog napada gljivica, dehidracije, ultraljubičastog zračenje ili upala. Ova molekula pomaže biljkama da se bore i održavaju zdravlje.
Resveratrol, kao i drugi antioksidanti, djeluju na tijelo učinkovito u detoksikaciji molekula koje oksidiraju u druge molekule i tkiva.

Resveratrol je fitoestrogen, što znači da je biljka spoj s estrogenskom aktivnosču i posjeduje slična kemijska svojstva kao aminokiselina tirozin.

antioksidansi iz grožđa