Sunčanje bez rizika

Sunčanje bez rizika slika

Prirodan i zdrav ten je odraz modernog i vitalnog čovjeka. To je stil života, zdravlja i sportskog duha. Sunce je lijek, i samo pravilna doza sunca daje nam pozitivne efekte. “Sunčanje bez rizika” je uživanje na suncu bez opekotina. Pazeći na to sigurno tamnjenje sa maksimalnom individualnom potamnjenosti osigurava se u pravilno izabranom vremenu. SPF mjera štiti kožu u idealnim uvjetima.

Nažalost zbog porasta raka kože znanstvenici su uvijek u potrazi za novim i sigurnijim načinima zaštite. Zbog zbunjujućih označavanja visokih faktora u proizvodima dolazi do pojava iritacija i visokog rizika od alergija. Stoga EU komisija regulira mjerenje zaštite u proizvodima sa 4 stupnja raspona i sa simbolom označavanja UVA, te poziva proizvođače na ukidanje zbunjujućih brojki. EU preporukom je uveden UVA faktor zaštite (UVAPF) koji na ambalaži proizvoda predstavlja oznaka UVA u krugu. Da bi proizvod nosio takvu oznaku, minimalni zaštitni faktor od UVA zračenja mora iznositi barem trećinu zaštite od UVB zračenja, tj. biti 1/3 navedenog SPF. Omjer se izračunava na temelju SPF i UVAPF faktora izmjerenih standardiziranim metodama.

UVA faktori

Dr. RIMPLER SUN proizvodi su regulirani takvom inicijativom te korisniku olakšava izbor preparata.

Korištenjem sigurnih filtera za zaštitu od sunca u kombinaciji s aloe verom, pantenolom i bisabololom je dobitna formula za kompatibilnost kože i dr. RIMPLER proizvoda za zaštitu od sunca. Proizvodi su bez emulgatora i posebno su namjenjeni za djecu, mlade i sportaše.

Dr Rimpler SUN linija

Razlikujemo fizikalne i kemijske filtre. Fizikalni filtri su anorganske tvari koje reflektiraju i/ili raspršuju UV zrake da ne bi prodrle u kožu. Riječ je uglavnom o mineralnim pigmentima poput, titanijeva oksida, cinka ili željezno oksida. Ne prodiru kroz barijeru rožnatog sloja u dublje slojeve kože. Podnošljivi su za dječju kožu i ne izazivaju fototoksične niti alergijske reakcije. Kemijski filtri su organske, aromatske veze koje mogu apsorbirati UV zračenje. Ovisno o tome koje područje valova apsorbiraju, razlikujemo UVB i UVA filtre, te filtre širokog spektra. Oni upijaju UV zrake i neutraliziraju ih u koži. Apsorbirana energija se oslobađa kroz proces smanjenja tjelesne topline. U kemijske filtere spadaju: Octocrylene, Oxybenzone, Homosalate, Tinosorb, Avobenzone, Octisalate, Octinoxate, itd.

PONAŠANJE NA SUNCU

Svi stariji od šest mjeseci trebaju svakodnevno koristiti proizvode za zaštitu od sunčeva zračenja. Preporučuje se nanošenje preparata 30 minuta prije izlaganja suncu, uz ponovno nanošenje nakon dva sata ili nakon plivanja, znojenja ili brisanja ručnikom. Svaka osoba treba prilikom svakog nanošenja utrljati veću količinu kreme na kožu, odnosno nanijeti u debljem sloju. Prilikom nanošenja proizvoda za zaštitu od sunca posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti nosa, ušiju, očnih kapaka, ruku, dekoltea, te usnama. Ipak najbolja fotozaštita je boravak u dubokoj hladovini, izbjegavanje sunca od 10 – 17 sati, nošenje odjeće sa UV zaštitom, nošenje kape, šešira i naočala sa UV zaštitom.